Creatief op huisbezoek

Ook tijdens de coronacrisis werkten we op alle mogelijke manieren aan de blijvende veiligheid van kinderen. We belden, videobelden en stuurden vaker een appje om dicht bij ouders en kinderen te blijven. En omdat persoonlijk contact voor de veiligheid van een kind belangrijk is, gingen we uiteraard nog steeds op huisbezoek. Om dit veilig te laten verlopen, werden onze gezinsmanagers steeds creatiever. Gezinsmanager Tanja vertelt over haar creatieve huisbezoeken.

Tanja van der Meer, gezinsmanager in de regio West-Friesland, ging het afgelopen jaar regelmatig op ‘creatief huisbezoek’. “De aanleiding voor mijn creatieve huisbezoeken was bij ieder gezin anders”, vertelt ze. “Zo maakte ik me bij een gezin zorgen om het welzijn van de moeder (en dus dat van de kinderen). Daarom besloot ik poolshoogte te nemen. We spraken elkaar uiteindelijk in de tuin, waarbij we de regels goed in acht konden nemen. Buiten heb ik iedereen gesproken en gezien. Zo kreeg ik een goed beeld  hoe het met ze ging en konden we daarna beter samenwerken.”

Live contact en lichaamstaal

Ook tijdens de coronacrisis wilden we voor een eerste kennismaking gezinnen persoonlijk bezoeken. Tanja: “Een nieuw gezin had net een ondertoezichtstelling gekregen, waardoor we elkaar in eerste instantie via de telefoon spraken. De betrokken kinderen waren 16 en 13 jaar oud en ik wilde hen graag snel zien en spreken, om te ervaren hoe het met ze ging. Ik heb ze opgehaald bij de voordeur en ben met hen gaan wandelen. Het was mooi weer, dus zochten we een rustig plekje op. Daar hebben we samen op een bankje zitten praten. Ik heb gemerkt dat gezinnen die voor het eerst bij mij -bij Jeugdbescherming- terechtkwamen, toch het liefst in levende lijve kennismaakten. Voor mij was dit ook fijn, omdat ik tijdens zo’n gesprek net iets meer zie. Denk bijvoorbeeld aan iemands lichaamstaal, een houding ‘leest’ lastiger via een scherm.”

“Anders dan anders afspreken heeft ook voordelen.”

Verbinding via de bal

Bij een andere ontmoeting trok Tanja zelfs haar sportschoenen aan. “Toen ben ik gaan voetballen met een jongen van 13 jaar. Een behoorlijke uitdaging, want dat kan ik dus echt niet. Ik zag wel dat de jongen erin uitblonk en heb hierdoor goed contact met hem kunnen maken. Het creatieve huisbezoek leerde mij dat een keer ‘anders dan anders’ afspreken ook zijn voordelen heeft.”